Babské rady na rýmu, kašel a nachlazení

Jsou tu s námi celý rok, ale nejvíc o nich víme na jaře či na podzim. Ano, řeč je o rýmě, kašli a nachlazení obecně. Jedná se dokonce statisticky o nejčastější infekční onemocnění, se kterým se lidstvo potýká už od starověku. Věděli jste, že u dětí může dokonce docházet k nákaze nachlazením v průměru i více než desetkrát za rok? Ne vždy jsou však projevy stejně intenzivní, a tak si toho mnohdy mezi pokašláváním a smrkáním ani nemusíme všimnout. 

Obsah článku

Paradoxem, který nemusí být tolik zřejmý, nebo známý, je fakt, že i když má název „nachlazení“ základ ve slově „chlad“, bylo mnoha výzkumy prokázáno, že s chladem nemá nic společného. Respektive bylo prokázáno, že chlad jako takový, nemůže způsobit nachlazení. Avšak i přesto je dost pravděpodobné, že Vás kašel, rýma, či obecně nachlazení postihne, pokud vyběhnete do chladného jarního nebo podzimního počasí na lehko. Jak je to tedy možné? Podstata je totiž v tom, že chladné počasí a specifické sezóny během roku jsou pro viry, způsobující nachlazení, naprostým rájem. A tak je prostě jen mnohem vyšší pravděpodobnost, že se nakazíte, obzvlášť v momentě, kdy je větší nápor na imunitní systém. Navíc se v tomto období lidé zdržují spíš ve vnitřních prostorech než venku, a tak je přenos mnohonásobně jednodušší.

Existuje na nachlazení lék?

Další zajímavostí ohledně nachlazení je pak skutečnost, že na samotné nachlazení neexistuje žádná léčba, a i prevence je značně limitovaná. To, co ve skutečnosti léčíme, jsou následné symptomy, příznaky nachlazení, které se snažíme zmírnit a zkrátit jejich trvání. Co se prevence týče, ta nejúčinnější je čistě mechanická – k nákaze totiž dochází vdechnutím nebo pozřením viru obsaženého ve vzduchu nebo v kapénkách slin jiných lidí, které nejsou okem viditelné. Snažíme se tedy zabránit tomuto vdechnutí, nebo pozření tím, že dodržujeme řádnou hygienu a případně chráníme dýchací cesty např. rouškou.

Vraťme se však zpět k léčbě, jelikož to je téma, které nás zajímá. Právě v tomto článku se totiž budeme zabývat tím, jak nejlépe zmírnit příznaky, nebo jejich průběh během nachlazení. A to za použití výhradně přírodní cesty. V následujících řádcích tak najdete všemožné rady a poznatky našich maminek, babiček a dědečků, moudra lidových medicín a tisíciletími ověřené postupy ze starověké Číny, či Indie.

Piktogram lékař

Lékaře neodkládejte!

Ještě, než se na konkrétní postupy podíváme z blízka, je nezbytné zmínit ještě jeden důležitý bod. Přírodní cesta je tu s námi od nepaměti, vlastně již od dob pravěkých lidí nám příroda pomáhá přežít. Nicméně v dnešní době jsme na tom mnohem lépe, než pravěcí lidé a pro naše zdraví je důležité věnovat mu řádnou pozornost, a v případě potíží se obrátit na odbornou pomoc. Proto na Vás důrazně apelujeme, berte prosím níže uvedené rady pouze jako doplňující možnost k tomu, jak podpořit své zdraví. Pokud však čelíte nějakému onemocnění, případně pokud se u Vás objevují symptomy déle, či velice intenzivně, vždy vyhledejte lékařskou pomoc. Příroda je všemocná, ale nedokáže nahradit odbornou léčbu v případě komplikací, proto konzultaci s lékařem nikdy nepodceňujte.

Jak tedy tlumit příznaky?

Nyní však zpět k babským radám, které nám mohou pomoci, nebo ulevit od nepříjemných příznaků, které nachlazení provází – známe je všichni, rýma, kašel, bolesti v krku, ucpaný nos, případně bolesti hlavy, únava či nechutenství. V čem a jak nám může příroda pomoci? Případně co jednoduchého můžeme udělat, abychom šli léčbě naproti?

Všemocné bylinky

Ano, nelze začít čímkoliv jiným než právě bylinkami, které lidstvo doprovází již od jeho počátku před desítkami tisíc let.

Dvojice Heřmánek a Máta, to je pro mnohé z nás už od dětství naprostý základ a není snad nikdo, kdo by v obchodě, nebo kdekoliv jinde nepotkal právě heřmánkový či mátový čaj. Obě bylinky jsou známy pro mnoho svých příznivých účinků nejen na nachlazení, ale třeba také na trávení, nebo na zklidnění v případě heřmánku. To hlavní, co oběma bylinkám propůjčuje svou blahodárnou moc, jsou mimo jiné silice. Mimo tradiční použití v podobě čaje, je v případě nachlazení velice účinné inhalování, ať už každé bylinky zvlášť, či dohromady. Kombinace není nijak omezena a je tak na každém z nás, jak mu tyto ingredience vyhovují.

Další skvělou bylinkou, která nám může být prospěšná, je Tymián. Čaj z tymiánu je perfektní způsob, jak si dopřát jeho desinfekční účinky, především pak v dutině ústní, kde může příznivě účinkovat proti kašli nebo různým zánětům. Další možností, jak využít vlastnosti tymiánu, je příprava sirupu v domácích podmínkách. Recept na přípravu tohoto sirupu Vám přineseme v jednom z dalších článků.

Obdobné účinky má pak také Šalvěj, jejíž dezinfekční a antiseptické vlastnosti jsou ještě silnější. Proto je velice oblíbené použít odvar ze šalvěje jako kloktadlo, které má značně pozitivní účinky při bolestech v krku, různých zánětech v ústní dutině, nebo třeba i při bolestech zubů a po různých dentálních a chirurgických zákrocích.

VĚDĚLI JSTE? Pokud máte rádi živé pokojové rostliny a rádi je doma pěstujete, rozhodně Vám musíme doporučit Rýmovník, latinsky nazývaný jako Plectranthus amboinicus. Tato naprosto nenáročná rostlinka, která nevyžaduje kromě občasného zalití a trochy slunka nic navíc, je parádním pomocníkem. A není divu, její schopnosti napovídá už samotný název. Na parapetu Vám poroste dostatečně rychle a její využití je všestranné, od přímého užití lístků, přes čaje a sirupy až po tvorbu tinktur. A navíc, v létě funguje jako repelent a odhání hmyz. Konečně si můžete dopřát noc s otevřeným oknem.

Ingredience, které najdete v kuchyni

Neexistují v oblasti lidové medicíny a babských rad typičtější ingredience, které se pojí s nachlazením, rýmou a kašlem, než jsou Cibule a Česnek. Jejich účinky, nesporné množství rad a zmínek a pestrost, s jakou se dají využít, je právoplatně umisťuje první místo.

V obou případech platí, že běžná konzumace je ten nejúčinnější způsob, jak nám dané ingredience mohou pomoci, nicméně co si budeme, kdo z nás se s chutí zakousne do syrové cibule nebo česneku? U cibule se léty osvědčil jednoduchý postup, který konzumaci usnadní: cibuli nakrájejte nebo nasekejte na jemno, zasypte ji trochou cukru nebo medu a nechte pár hodin odstát. Cibule následně pustí šťávu, která se díky cukru (ideálně třtinového) či medu dá pozřít. Obdobou je pak vylouhování cibule v horké vodě a konzumace v podobě čaje. Je však nutné si jej vyzkoušet, ne každému chuť cibule ve větším množství přijde vhod.

Co je u cibule méně známé, je její schopnost pomoci i zevnějšku. Její vlastnosti a látky v ní obsažené mají schopnosti rozpouštět, a především uvolňovat hlen, díky kterému můžeme postupným odkašláváním dostat bacily z těla. Cibulový zábal je vhodný jak na krk, tak i na hrudník.

VĚDĚLI JSTE? Mimo zábalu existují také tzv. cibulové ponožky. A existují tu s námi už po tisíciletí, jedná se totiž původně o metodu z tradiční čínské medicíny. Není to nic složitého a je to přesně tak, jak si to představujete; prostě máte cibuli v ponožkách. Dle zmiňované čínské medicíny tento postup využívá kombinaci účinků cibule a teorie reflexologie, tj. teorie toho, že jsou všechny části našeho těla a orgány propojeny s našimi chodidly. Díky tomuto pak může cibule účinkovat tam, kde jí je třeba. Zda se jedná o fakt, či mýtus je předmětem mnoha zkoumání. Jedno je však jisté, pokud by to byl jen mýtus, nepoužívalo by tuto vychytávku lidstvo do součastnosti. Pokud byste i Vy chtěli tuto metodu vyzkoušet, je postup jednoduchý. Cibuli nakrájenou dle libosti aplikujte na chodidla ideálně přes celou noc – hodí se na to ponožky, proto ten název. Z osobní zkušenosti doporučujeme dvoje ponožky tak, aby byla noha v teple a cibule zbytečně neprosakovala ven. Také dejte pozor na moc volné ponožky. Pokud se Vám přes noc svléknou, čeká Vás nemilé překvapení v podobě aromatické cibule po celé posteli.

Česnek s medem

V případě česneku jsou možnosti konzumace obdobné, avšak i zde budete možná zápasit s intenzitou chuti. A co víc, zde i s pikantností, která je pro česnek charakteristická. Co máme osobně vyzkoušené, je kombinovat účinky česneku a medu tím způsobem, že česnek naložíte do medu. Forma česneku, tj. jestli jej použijete celý, nakrájený, nebo drcený ovlivní výslednou intenzitu chuti, avšak účinky jsou vždy stejné – vždy totiž konzumujete česnek o stejném objemu. Nejjemnější variantou je naložení sušených česnekových plátků na delší dobu, chuť je pak více jemná a příjemnější i pro jedince, kterým by ostrá chuť česneku mohla vadit.

Další ingerencí, kterou jsme zmínili v předchozím odstavci, je Med. Med je značně antibakteriální a díky obsahu prospěšných látek, minerálů a antioxidantů je také skvělým pomocníkem například při nachlazení. Má také výhodu ve své chuti a konzistenci, díky čemu je spíš problém opačný – jeden by se ho nejradši ujedl. Přírodní podoba cukru, která je v něm obsažena, má navíc pozitivní přínos v podobě energie, kterou naše tělo potřebuje obzvláště v době, kdy bojuje s nějakým tím bacilem. Jak jste si mohli všimnou už v předešlých odstavcích, med se může často používat i jako prostředek pro ochucení různých ingrediencí, jako médium pro spojení sypkých pochutin (i třeba snídaňových müsli) anebo prostě jako samotný, k ujídání po lžičkách. Dozajista jste se již mnohokrát doslechli a dočetli o tom, jak je med náchylný na vysoké teploty. Nemějte však strach, teploty mu ubližují až při dlouhodobějším působením, pokud si tak do horkého čaje dáte lžičku medu, na jeho účincích se nic nezmění. Než čaj vychladne a Vy jej vypijete, nestihne k poškození dojít.

Vitamín C jako prevence

Další z bodů, které by se dali označit jako „nad slunce jasné“. Nicméně i zde se dodnes vede mnoho diskuzí a probíhá spousty studií na téma, jak vlastně vitamín C pomáhá ovlivnit naše zdraví. Tak či onak, je zřejmé, že přínos pro lidský organismus je pozitivní. Pravidelný a dostatečný příjem vitamínu C rozhodně napomáhá našemu imunitnímu systému, který je pak efektivnější při boji s nemocemi. I když se doposud vědci nemohou shodnout, jestli příjem vitamínu C dokáže zamezit nachlazení (my se přikláníme k teorii, že nikoliv), dokáže však bezesporu posílit imunitu natolik, aby byl průběh hladší, případně kratší.

Jak je obecně známo, je vitamín C obsažen především v ovoci a zelenině. Mezi ty nejznámější a zároveň bohaté na obsah patří např.:

  • Černý rybíz, Kiwi, Citrusy, Jahody, Ananas
  • Brokolice, petržel, Květák
  • a mnohé další

Mezi citrusy najdeme pestrou paletu plodů, které si můžeme vychutnat klidně každý den. Bohatá nabídka v místních obchodech často zajistí i to, aby nás výběr stále bavil a nezakládal se jen na nekonečné spotřebě mandarinek. Rozhodně stojí za zmínku Citron (byť je u něj obsah vitamínu C o něco menší než např. u pomeranče), který je velice oblíbený díky možnostem použití. Je totiž velice časté jej vymačkat, nebo nakrájet na plátky a přidat do čaje, případně pouze do karafy s vodou a průběžně si tak udržet příjem vitamínu C po celý den.

Acerola

Mimo běžně známé druhy potravin existuje však ještě několik plodů, které jsou v našem podnebném pásu téměř neznámé a jejich vlastnosti je řadí na seznam tzv. superpotravin.

Jedním takovým příkladem je Acerola. Tento malý, třešni podobný plod, pochází z tropických oblastí jižní a střední Ameriky. Jeho super schopností je obsah Vitamínu C, ten je totiž v porovnání s místními potravinami naprosto astronomický! Dle databáze USDA je ve 100g obsaženo přes 1600mg vitamínu C – pro Vaši představu se jedná o 2000% (dva tisíce procent!) doporučené denní dávky. Jen pro porovnání, takový citron má ve stejném množství pouze 50mg vitamínu C. Jedná se tak o velice jednoduchý způsob, jak značně obohatit denní příjem tohoto vitamínu. Zřejmě se teď ptáte, kde se taková acerola prodává? V krámě ji běžně nenajdete, ale nebojte, letět do Peru kvůli ní také nemusíte. Na našem trhu je dostupná např. v lyofilizované podobě, tj. mrazem sušené plody, které jsou následně drceny do podoby prášku tak, aby byly zachovány původní účinky (cca. 80-90% z nich). Hodí se tak skvěle do ovocného smoothie, do letních drinků i např. do snídaňových müsli. Stačí přidat lžičku a vitamínová bomba je na světě.

Tři tisíciletí se zázvorem

Poslední potravinou, kterou nesmíme zapomenout zmínit, je samozřejmě Zázvor. Dříve v našich krajinách exotický a neznámý kořen je dnes k nalezení v regálech snad všech běžných obchodů od maloměstských večerek až po supermarkety. Čím to, že tak stoupla jeho popularita? No především proto, že se jedná o opravdového pomocníka, a to nejen v Asijské a Indické kuchyni. Jeho účinky jsou velice pestré, pomáhá nejen při nachlazení, ale obecně při respiračních potížích. Značně podporuje imunitu, pomáhá trávicímu systému a dle starých textů se jedná dokonce o účinné afrodiziakum. Jeho účinky jsou však velice intenzivní a na rozdíl od mnohých jiných potravin, na které jsme zvyklí, má své limity. Proto bychom měli být při jeho užívání obezřetní, aby nám naopak neuškodil.

Obecně se uvádí, že maximální denní dávka je 4 gramy čerstvého zázvoru, resp. 1 gram sušeného zázvoru. Nadměrné užívání, případně užívání u lidí citlivých na tento kořen je pak spojeno s nežádoucími účinky, které mohou být v krajním případě i závažné, protože mohou krátkodobě poškodit trávicí systém, případně narušit funkci srdce. Platí tak obecně známé pravidlo „všeho s mírou“ a pokud přidáváte do svého jídelníčku, nebo i denního rytmu něco nového, je lepší postupovat po malých krůčkách.

Kouzlo zázvoru je opět v jeho pestré škále použitelnosti. Už dávno totiž není jeho užívání spojené výhradně s krájením, či strouháním do čaje, byť se jedná stále o oblíbený způsob. Je nutno však uznat, že skladování (aby se nám zbytečně nekazil), následné loupání a strouhání do čaje je časově náročné, mnohdy nekomfortní a pro některé může být i nepříjemná přítomnost kousků během pití. Jeden z dalších způsobů, jak si zázvor jednorázově připravit na vícero použití a zároveň prodloužit jeho trvanlivost, je opět smíchání kousků zázvoru s medem.

Další způsoby nabízí současný vzestup zpracování zázvoru některými výrobci. Ti zázvor různě louhují, či listují za studena do podoby extraktů a šťáv, které pak jako čisté nebo ředěné koncentráty dávají k dispozici v různých baleních od malých skleněných placatic, až po běžné lahve. Konzumace čistě přírodního zázvoru je tak najednou naprosto neomezená na místo, způsob i čas.

VÍTE ŽE? Většina potravin a bylinek, o kterých jste právě četli, se nachází v našem dárkovém balíčku KEJCAHL? Vytvořili jsme pro Vás kolekci, která se příhodně jmenuje Babské Rady ze Zahrady a právě edice KEJCHAL se zaměřuje na potraviny a bylinky, které se v běžných babských radách a lidových medicínách, zaměřených na nachlazení, rýmu a kašel, nacházejí.

Co dalšího ovlivňuje průběh léčby?

Nebojte, způsobů, jak zamávat s nachlazením, rýmou či kašlem je více a nejideálnější je kombinace vícero způsobů dohromady. Není to totiž jen o neustálém pojídaní a popíjení bylinek a léčivých potravin.

Jako první musíme zmínit bod, o kterém ani nemůžeme říci, že by patřil na první místo. Tento bod je totiž natolik důležitý, že patří nad všechny body a rady. Jedná se o odpočinek!

Lidskému tělu prospívá mnoho vitamínů, bylinek a léčivých potravin, které jsme doposud vyjmenovali. Žádná z nich však nic nezmůže, dokud imunitní systém nedostane šanci na boj s bacily. Jednoznačně nejlepší způsob, jak pomoci našemu tělu, je dopřát mu odpočinek, ideálně pak spánek. Jakmile ulehneme, zabalíme se do tepla a umožníme našemu tělu se pořádně vypotit, máme na půl vyhráno. Tímto způsobem ponecháváme veškerou dostupnou energii našemu imunitnímu systému. Ten následně za pomoci všech předem dodaných vitamínů a prospěšných látek zahájí likvidaci všeho špatného v našem těle a za pomoci běžného vylučování, potu a hlenů z něj vše vyloučí. Čím více odpočinku si dopřejeme, tím rychleji a úspěšněji s neduhami zatočíme.

Mezi časté metody také rozhodně patří tzv. Priessnitzův zábal, který je založen na reakci cévního systému na změny teplot. Nebojte, není to žádná alchymie. Jedná se o relativně jednoduchý zábal, kdy je nejčastěji na krk přiložený studený zábal, který je pak ještě dodatečně zabalený neprodyšnou vrstvou (např. igelitový sáček) a další vrstvou látky. Tento zábal se přikládá na pár hodin a během toho způsobí, že dojde ke stažení a následnému roztažení cév. Roztažení je však větší než původní stažení, a tak nastává lokální dočasná hyperemie, čímž dojde k lepšímu prokrvení oblastí a funkce imunitního systému je tak umocněna. Na podrobnější postup a popis účinku Priessnitzova zábalu se podíváme brzy v samostatném článku.

Jedním z často zmiňovaných bodů je bezesporu pitný režim. Jeho důležitost je především v tom, že zvyšuje frekvenci vylučování a látky vyloučené vaším imunitním systémem tak v těle zůstávají kratší dobu. Za nás je tento bod vesměs samozřejmý, už jen z pohledu na mnoho „čajových rad“ na začátku tohoto článku. Předpokládáme tak, že Váš příjem tekutin je přinejmenším na doporučené denní úrovni.

Zmínili jsme to již o pár odstavců výše, když jsme mluvili o spánku a odpočinku, ale zmíníme to ještě jednou zvlášť. Teplo a zase teplo. A proč? Je to jednoduché, celý proces zotavování se točí kolem toho, jak rychle se dokáže s nemocí vypořádat Vás imunitní systém. A teplo tento proces částečně urychluje. Navíc, pokud se Vám naskytne možnost sauny, či podobné tepelné pohody, uleví se i vašemu dýchacímu systému.

U spánku, resp. odpočinku je ještě jeden drobný bod, který Vám může zvýšit komfort ve dnech nepohodlí. Upravte si polštář tak, abyste měli hlavu ve vyšší poloze. Samozřejmě tak, aby Vás pak druhý den nebolel krk až do večera. Zvýšená poloha usměrní odtok hlenu a Vás to tak nebude nutit smrkat každou minutu. Pokud si navíc zajistíte přes noc vyšší vlhkost vzduchu, bude se Vám v období nachlazení spát o trochu lépe. Pomoci Vám můžou zvlhčovače vzduchu, nebo nechte na plotně chvíli vařit hrnec s vodou, pokud máte ložnici blízko kuchyně.

Posledním bodem, který uvedeme, je bod, který je možná zřejmý, možná primitivní, ale pro většinu z nás mnohdy naprosto nezvladatelný. Pokud to jde, snažte se omezit smrkání na minimum. Ano, smrkáním odvádíme z těla bacily, které náš imunitní systém vyloučil do hlenu. Také ale zároveň našemu tělu přitěžujeme, jelikož časté smrkání velice namáhá už tak silně podrážděné sliznice a náš imunitní systém tak musí řešit další potíž. Celý proces tak můžeme nejen zhoršit, ale taky i prodloužit. Proto je třeba kombinovat smrkání s inhalacemi, podkládání hlavy ve spánku a další postupy, které tuto frekvenci sníží. A ano, je to strašně náročné, sami s tím pokaždé šíleně bojujeme. Obzvláště pak v první den, kdy se spustí nekonečný proud z nosu.

Nevěste hlavu, bude zase líp

Na závěr je třeba konstatovat, že nachlazení tu s námi odjakživa bylo, je a zřejmě ze své podstaty na věky bude, a ke všemu se jako takové nedá léčit, pouze tišit. Z toho však na druhou stranu vyplývá, že u většiny lidí je třeba pár dnů vydržet, a je po nemoci.

Tento článek jsme připravili především pro lidi, kteří si tuto dobu chtějí co nejvíc zkrátit, zpříjemnit a zároveň využít co nejvíce přírodní cestu. Pokud jste tak dočetli až nakonec, máte naše velké díky a my Vám držíme palce, ať se vyležíte co nejdříve.

Pokud byste hledali místo, kde sehnat všechny vitamíny, bylinky a potraviny dohromady, nezapomeňte se podívat na naše Babské Rady ze Zahrady. Najdete zde tematicky zaměřené balíčky na různé oblasti. Mohou posloužit Vám samotným, stejně jako Vašim blízkým.

Babské Rady ze Zahrady jsou totiž ideální příležitostí, jak někomu věnovat dárkový koš, dárkový balíček, nebo jakkoliv podobně nazývaný produkt.
Babské Rady ze Zahrady jsou ideální příležitostí, jak někomu věnovat víc než jen dárek.
Jsou ideální příležitostí, jak někomu věnovat zdraví v té nejčistší podobě.

Babské Rady ze Zahrady - další informace

 

TIP NA ÚPLNÝ ZÁVĚR: Pokud hledáte způsob, jak do sebe dostat dostatek vitamínů, účinných látek a tekutin, a pokud už jste na hranici toho, kolik dokážete vypít čajů a sníst ovoce, máme pro Vás záchranu. Dopřejte si výborný lehký zeleninový nebo ideálně kuřecí vývar. Neobsahuje vše a ani neobsahuje dostatek na celý den, ale rozhodně Vám pomůže a zpestří jídelníček po dobu zotavování. Obzvláště v době, kdy se cítíte tzv. pod psa a nemáte moc chuť k jídlu. Drůbeží i zeleninový vývar je totiž naprosto lehký a jednoduše stravitelný.